Vil du vite mer om forskudd på arv? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva forskudd på arv er, hvordan og hvor mye det kan gis, og mye mer. Les våre beste råd om forskudd på arv og unngå de vanligste feilene.
Forskudd på arv er en verdioverføring som skal utlignes ved et fremtidig arveoppgjør. Ved forskudd på arv overfører arvelater hele eller deler av arven til en arving til denne før arvelaters død.
Forskudd på arv er en gyllen mulighet til å hjelpe dine arvinger økonomisk på et gitt tidspunkt eller til å sørge for at arven etter deg fordeles på ønsket måte.
Forskudd på arv må avgrenses mot gaver. En gave defineres i jussen gjerne som en «vederlagsfri formuesoverføring fra giveren i hensikt å berike mottakeren», og er det man i jussen kaller en livsdisposisjon. Enhver står som hovedregel fritt til å disponere over egen formue og eiendeler mens man lever, og man kan dermed gi gaver uten at dette skal avkortes når arven skal fordeles. En gave er gitt der og da/i levende live, og har ingenting med et senere arveoppgjør å gjøre. Gaver er med andre ord en fin måte å sørge for at din formue og dine eiendeler fordeles slik du ønsker, uten at arvelovens regler virker inn på fordelingen eller at øvrige arvinger har noe de skulle ha sagt om forfordelingen. Det er lurt å dokumentere en gave med et gavebrev. Gavebrev er en skriftlig nedtegning av et gaveløfte og sørger for at det i ettertid kan bevises at dette faktisk var ment som en gave som ikke skal avkortes i arven.
Forskudd på arv skiller seg fra gaver ved at de nettopp skal avkortes i arven ved en senere fordeling av avdødes bo. Hensikten er ikke å berike mottaker, giveren ønsker at ubalansen som oppstår mellom arvingene ved utbetaling av forskudd på arv, skal fjernes ved arveoppgjøret. Det er en form for «lån» fra arvingens del av arven. Det må derfor trekkes et skille mellom forskudd på arv og gaver, og det avgjørende for om en gitt sum skal avkortes ved en senere arvefordeling eller ikke, er om det fremgår klart at det var dette som var arvelaters ønske.
Dersom en far overfører 500 000 kroner til ett av sine barn som forskudd på arv, skal denne summen trekkes fra dette barnets del av farsarven. Dersom forskuddet gis i form av en hytte, skal verdien av hytta trekkes fra arven. Reglene om hvor mye arvelater kan etterlate seg den enkelte arving kommer vi tilbake til senere i artikkelen
Hvorvidt en overføring av verdier er forskudd på arv eller gave, avhenger i utgangspunktet av hva overføringen betegnes som. Man bestemmer selv om en verdioverføring skal være gave eller forskudd på arv.
Etter bortfallet av arveavgiften fra og med 1.januar 2014, bortfalt plikten til å sende inn arve- og gavemelding til Skatteetaten. I og med at det ikke lenger påløper noen avgift, er det blitt enklere å gi bort gaver eller forskudd på arv. Man skal imidlertid oppgi i skattemeldingen om man har mottatt arv eller gave på over 100 000 kroner, dette fordi dette er en opplysning som kan forklare en formuesvekst, og har ingenting med skatten å gjøre.
Dersom et salg av en eiendel mottatt ved forskudd på arv hadde utløst gevinstskatt fra givers side, kan arvingen arve dennes skatteposisjon. Dersom arvelater hadde måttet betale skatt ved et salg av eiendelen, må også arvingen betale skatt på en eventuell gevinst.
Man står som hovedregel fritt til å rå over sine egne midler som man ønsker. Dette inkluderer muligheten til å gi forskudd på arv. Du kan med andre ord når som helst gi dine arvinger forskudd på arv.
Det finnes ingen satt beløpsgrense for hvor mye man kan gi i forskudd på arv. Man kan som et utgangspunkt gi så mye eller så lite som man ønsker. Dette inkluderer fast eiendom eller løsøre.
Men, dersom det finnes øvrige arvinger som har krav på deler av det arvelater etterlater seg, vil dette kunne begrense hvor mye som kan gis. Dersom man ved fordelingen av arven ser at en arving har fått mer i forskudd enn det den har krav på, vil det overskytende måtte tilbakebetales. Hvor mye som kan gis som forskudd på arv avhenger derfor av den konkrete situasjonen, herunder arvelaters formue/boet, hvilken type arving det er tale om (livsarving, testamentarving eller «øvrige» arvinger) og hvor mange andre arvinger arvelater har. Reglene om pliktdelsarv og ektefelles arverett må overholdes ved forskuddsarv akkurat som ved ordinært skifte.
Regelen om pliktdelsarv går ut på at 2/3 av formuen til arvelater skal gå til livsarvingene. Etter den nye arveloven som tredde i kraft 1. januar 2021, er dette oppjustert fra 1 million kroner til 15 G, som utgjør cirka 1,5 millioner kroner.
Dersom du har livsarvinger (barn, barnebarn osv.), vil deres pliktdelsarv altså legge begrensninger på din mulighet til å gi forskudd på arv.
Hvis man for eksempel ønsker å gi ett av sine tre barn forskudd på arv, må man passe på at dette ikke går utover de øvrige livsarvingenes krav. Barn har etter loven krav på 2/3 av foreldrenes formue ved deres død. Dersom far har formue på seks millioner, og ikke har skrevet noe testament som tilgodeser andre eller begrenser pliktdelsarven, skal dette deles likt mellom barna, to millioner til hver. Far kan dermed ikke gi minstemann fire millioner i forskudd på arv, da dette vil spise opp søsknenes del av arven.
Videre kan reglene om uskifte bo begrense muligheten til å gi forskuddsarv. Uskifte innebærer at skiftet etter førsteavdøde ektefelle eller samboer helt eller delvis utsettes. Ved uskifte overtar altså gjenlevende avdødes formue, eiendeler og gjeld. Boet etter førstavdøde skiftes ikke før etter at gjenlevende er død. En gjenlevende som sitter i uskiftet bo kan gi forskudd på arv, men denne muligheten er underlagt en viktig begrensning. Dersom man ønsker å gjøre dette vil også øvrige arvinger kunne kreve sin del av boet som er uskiftet, med mindre de samtykker til at dette ikke skal gjøres. Et slikt samtykkekrav gjelder ikke utenfor uskiftet bo.
Dersom du ønsker å gi forskudd på arv er det derfor viktig å ha oversikt over hvordan reglene om fordeling av arv fungerer og hvor mye du kan gi i tråd med disse. Alternativet er at det overskytende gis som en ren gave. Man står som nevnt fritt til å gi bort alt man eier til ett av barna, til en god venninne eller naboen for den saks skyld. Hvorvidt dette blir godt mottatt av (de andre) livsarvingene dine er en annen sak. Dersom hensikten med en formuesoverføring er at den er en ren gave, må dette dokumenteres for å forhindre senere strid om fordelingen.
Forskudd på arv er som nevnt noe annet enn en gave, men det avgjørende i denne sammenhengen er hva verdioverføringen kalles. For å forhindre senere misforståelser og tvister mellom arvingene, må det gjøres klart og dokumenteres at denne konkrete verdioverføring er ment som forskudd på arv, og ikke som en gave som ikke skal avkortes ved en senere fordeling av boet. Dette kan gjøres enten i testament eller i eget dokument som viser dette.
Det er svært viktig at det kommer klart frem og kan dokumenteres at en verdioverføring er forskuddsarv. En muntlig avtale med arvingen om at overføringen av familiehytten er ment som forskuddsarv og ikke en gave er ikke å anbefale, da dette potensielt kan skape splid og uenigheter i familien når boet etter deg skal skiftes. Det kan være fristende for en arving å hevde at denne «gaven» nettopp var en gave, og at han fortsatt skal ha sin del av den gjenværende formuen.
Det er arveloven som regulerer forskuddsarv. Loven bestemmer at dersom det gis en betydelig gave til en livsarving uten at de andre livsarvingene har mottatt tilsvarende verdier, skal dette avkortes i mottakers arv, gitt at dette var arvelaters ønske. Arveloven gir utfyllende regler på arverettens område, men kan være noe uoversiktlig og vanskelig å forstå. Det kommer ny arvelov som trer i kraft 1. januar 2021, men eventuelle endringer denne medfører, vil ikke få tilbakevirkende kraft på forskuddsarv gitt forut for dette tidspunktet.
Utover denne generelle adgangen til å gi forskudd på arv er det viktige begrensninger i arveloven og i ekteskapsloven som man må vite om. Lovene bestemmer at ektefeller og livsarvinger har krav på deler av avdødes formue, og dette kan ikke omgås ved å gi andre arvinger forskuddsarv.
Reglene om avkortning av forskuddsarv er gitt for å søke å jevne ut forskjeller mellom arvingene som følge av en verdioverføring til en arving. Uten regler som setter avkortning som et utgangspunkt, ville det raskt oppstått utiltenkte ulikheter mellom arvingene og store familiekonflikter når bo skal fordeles. Når det er sagt er det så klart både lov og mulig å forskjellsbehandle arvingene, men det må gjøres klart at det er dette som er meningen. Gjøres ikke dette, er man tilbake til utgangspunktet, nemlig at en verdioverføring skal avkortes når mottaker mottar sin del av arven.
For at en gave skal regnes som forskudd på arv og dermed avkortes i arven krever arveloven at det har blitt gitt en «betydelig gave» og at arvelater ønsket og forutsatte at avkortning skulle skje. Det holder ikke at det kun har blitt gitt en betydelig gave til en livsarving dersom det ikke kan bevises at avdøde mente at dette var forskuddsarv. Dette har blitt vurdert i rettspraksis, blant annet i LA-2014-148415, der avdødes barn kranglet om hvorvidt en eiendom som var blitt gitt skulle regnes som gave eller forskudd på arv. Det var ikke skrevet noe dokument som sa noe om hvorvidt overføringen var en gave eller forskudd på arv.
Lagmannsretten så først på hva som ligger i «betydelig gave», og kom til at det sentrale ved denne vurderingen er den reelle markedsverdien på «gaven», i denne saken en eiendommen, holdt opp mot givers inntekts- og formuesforhold da gaven ble gitt.
Lagmannsretten kom til at eiendommen var en betydelig gave, men at det ikke var avdødes ønske at verdien skulle avkortes, og dermed ikke var forskuddsarv. Selv om ikke arvelater hadde laget noe dokument som klart viste hans ønske med overføringen av eiendommen, var det i denne saken etterfølgende forhold som viste at avkortning ikke var hensikten når gaven ble gitt.
Denne dommen viser at en verdioverføring kan regnes som en gave selv om dette ikke dokumenteres gjennom et gavebrev eller et gyldig testament, men at en slik situasjon ofte skaper langvarige konflikter mellom arvingene hvis de ikke er enige om dette. Dommen viser med andre ord viktigheten av å dokumentere hva som gis, når det gis, om verdien skal avkortes når arven fordeles og eventuelt hvilke verdi som skal legges til grunn hvis dette er tilfellet.
Som nevnt kommer det en ny arvelov i 2021. Regelen om forskuddsarv er i all hovedsak lik den som gjelder nå, men det vil komme noen endringer. Disse endringene er imidlertid ikke interessante for forskuddsarv som gis før loven trer i kraft, og skal derfor ikke gjennomgås i denne artikkelen.
Når bør du vurdere å kontakte advokat?
Arv kan fort bli et betent tema, og er et rettsområde der man burde få hjelp fra en advokat for å forhindre eventuelle konflikter i familien grunnet uklarheter og misforståelser.
Når det kommer til forskuddsarv er det flere ting som kan gjøre det lurt å få advokathjelp for forskuddet gis.
En advokat kan bistå med å utforme et testament eller et dokument som i ettertid vil bevise at det har vært gitt forskuddsarv, og hvor mye som skal avkortes i mottakers arv ved skiftet. Advokaten kan hjelpe med både utforming og innhold og sørge for at det ikke oppstår konflikt om dokumentet i ettertid.
Videre kan en advokat lettere se om et forskudd er i tråd med de begrensninger arveloven og ekteskapsloven legger og som denne artikkelen har tatt for seg. Som nevnt er arv både et vanskelig og gjerne et betent tema, og dersom man er i tvil vil det lønne seg å få bistand.
Dokumenter hvordan en eventuell verdiendring skal beregnes ved skifteoppgjøret. Utgangspunktet er at det er verdien på overføringstidspunktet som skal legges til grunn, med mindre dette vil være urimelig. Men dette er bare et fravikelig utgangspunkt, arvelater står fritt til å bestemme at en eventuell verdiendring skal tas med når arven skal fordeles. Dersom man for eksempel gir fast eiendom i forskudd på arv til ett av flere barn, bør man dokumentere hvorvidt det er verdien på gavetidspunktet eller på skiftetidspunktet som skal legges til grunn når denne skal trekkes fra mottakers arv. Fast eiendom øker gjerne raskt i verdi, og det kan oppleves som urettferdig for de øvrige arvingene at den som fikk forskudd skal tjene på denne verdiøkningen.
Dersom du ønsker å overføre en fritidsbolig som forskudd på arv, kan det være lurt å opprette en sameieavtale dersom du ønsker å fortsette å bruke boligen fritt. Dersom dette ikke gjøres kan det fort oppstå konflikter og krangler om fordeling av kostnader og vedlikehold eller hvordan bruken av fritidsboligen skal fordeles.
Det er videre svært viktig å sørge for at forskuddet gis og dokumenteres på korrekt måte for å forhindre senere konflikter mellom arvingene. Arv er gjerne et betent tema som kan føre til konflikter og splid selv i de beste familier.
Å finne den rette advokaten til rett pris kan være en utfordring, men med Advokatsmart.no kan du enkelt og raskt sammenligne tilbud fra ulike advokater i ditt område og velge den beste advokaten til den beste prisen.
Advokatsmart er en nettbasert gratistjeneste som gjør det enkelt for deg å få tilbud fra ulike advokater i ditt område. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut noen få opplysninger om deg selv og hva slags juridisk problem du trenger hjelp til, og deretter vil Advokatsmart.no sende forespørselen din til ulike advokater som spesialiserer seg på ditt juridiske problem.
En av de største fordelene med å bruke Advokatsmart.no er at du kan få tilbud fra flere advokater, noe som gir deg muligheten til å sammenligne priser og juridiske løsninger før du tar en endelig beslutning. Dette gir deg en større grad av trygghet og sikrer at du velger den advokaten som passer best for dine behov og din økonomi.
I tillegg til å hjelpe deg med å finne den beste advokaten for deg, kan Advokatsmart.no også hjelpe deg med å finne advokater som spesialiserer seg på spesifikke juridiske områder, som for eksempel eiendomsrett eller arverett. Dette gjør det lettere for deg å finne den rette advokaten for spesifikke behov.
Så hvis du vil spare tid og penger, samtidig som du får den beste juridiske hjelpen, er Advokatsmart.no det rette stedet for deg. Prøv tjenesten i dag og opplev hvor enkelt det kan være å finne den beste advokaten til den beste prisen. Kom i gang her.
Hvorfor bruke Advokatsmart?
- Hver måned hjelper vi tusenvis med å finne advokat
- Vi har samlet de beste og billigste advokatene på ett sted
- Du unngår å velge en dyr og dårlig advokat
- Vi gjør det enkelt å finne en advokat med gode priser
- Tjenesten er 100% gratis og uforpliktende
Trenger du en advokat? Få gratis og uforpliktende tilbud fra flere advokater her.
Få tilbud om hjelp fra flere advokater nær deg, helt gratis og uforpliktende.
Gjør et smart juridisk valg