I erstatningsretten defineres en personskade som en skade på en person i forbindelse med en ulykke, produktansvar eller en annen lignende hendelse. Personskader er altså fysiske eller psykiske skader som er påført et menneske.
Alt fra mindre fysiske eller psykiske skader til invaliditet og død, omfattes av begrepet. Dersom en personskade fører til et dødsfall og vedkommende var noens forsørger, kan man få erstatning for tap av forsørger etter skadeserstatningsloven § 3-4.
Det finnes flere former for personskade, blant annet trafikkskade etter bilulykke, yrkesskade, pasientskade, skade som følge av en voldelig handling, og skader som skjer på fritiden. Om man har krav på erstatning beror på en nærmere vurdering.
Det snakkes som regel om personskade i forbindelse med et spørsmål om man har krav på erstatning eller ikke. Det vil også være hovedfokuset i denne artikkelen.
Det finnes ikke én lov som regulerer hva en personskade er, og konsekvensene av en personskade. Generelt sett er den vanligste konsekvensen av en personskade, at offeret har rett til erstatning. Hvilken lov man skal se hen til, beror på hva slags personskade det er tale om.
Den mest sentrale erstatningsrettslige loven, er skadeserstatningsloven fra 1969 (skl.). Kapittel 3 gjelder erstatning for skade på person, andre personlige krenkinger og tap av forsørger. Det følger av § 3-1 at erstatning for skade på person skal dekke “lidt skade, tap i framtidig erverv og utgifter som personskaden antas å påføre skadelidte i framtiden”.
Dersom det er tale om en pasientskade, reguleres pasientens rettigheter og plikter av pasientskadeloven fra 2001. Loven gjelder skader voldt under behandling, som ikke skyldes selve grunnlidelsen.
I de tilfeller der personskaden skjer på arbeidet, reguleres dette av yrkesskadetrygdloven og yrkesskadeforsikringsloven.
Ettersom personskade-begrepet favner så vidt, finnes det en god del rettspraksis på området. Rettspraksis vil si avgjørelser fra domstolene, herunder tingrettene, lagmannsrettene og Høyesterett. Sistnevnte avgjørelser har større vekt, enn de andre domstolene.
I Rt. 1997 s. 786 var spørsmålet om arbeidsgiver var ansvarlig for skade en arbeidstaker var påført som følge av mobbing fra andre arbeidstakere. Høyesterett kom til at arbeidsgiver, på objektivt grunnlag, var ansvarlig. Det var tale om omfattende mobbing, som hadde ført til at arbeidstakeren hadde flere psykiske skader.
Rt. 1998 s. 1336 gjaldt en kvinne som fikk totalruptur under en fødsel. På grunn av denne skaden ble hun operert flere ganger, og fikk til slutt utlagt tarm. Selv om dette var en utviklet skade, var skaden blitt behandlet riktig. Høyesterett kom til at hun ikke hadde krav på erstatning, fordi skaden var en følge av selve grunnlidelsen.
Det finnes også mange eksempler der familiemedlemmer har blitt tilkjent flere millioner kroner i erstatning, etter vold i nære relasjoner. I 2014 ble en familie i en årrekke utsatt for vold av ektemannen/faren, og fikk 2 millioner kroner i erstatning fra Kontoret for voldsoffererstatning.
Trafikkskader er personskader forårsaket av en bil eller annet motorisert kjøretøy, som en følge av trafikkulykker eller andre skader i trafikken. Eksempler på personskade i trafikken er hodeskade, nakkeskade, whiplash, ryggskade, bruddskade og lignende.
Erstatning for slik personskade er dekket av den lovpålagte bilansvarsforsikringen. Hvis bileieren likevel ikke har tegnet forsikring, vil Trafikkforsikringsforeningen dekke erstatningen, og så søke regress hos bileieren. Bilansvar er objektivt, som betyr at forsikringsselskapet er ansvarlig selv om ingen kan klandres. Dette følger av bilansvarsloven.
De fleste personskadesakene forsikringsselskapene behandler, gjelder nettopp trafikkskader. Dersom man utsettes for en personskade etter en trafikkulykke, er det viktig å melde fra til forsikringsselskapet og fylle ut et skademeldingsskjema.
En yrkesskade eller yrkessykdom er en personskade, -sykdom eller dødsfall som er en følge av en arbeidsulykke. En arbeidsulykke er en plutselig hendelse eller begivenhet. For at noe skal regnes som en yrkessykdom, må sykdommen være opplistet i forskriften om yrkessykdommer og være en følge av en skadelig påvirkning fra arbeidsmiljøet.
Arbeidstaker har et særlig erstatningsrettslig vern for personskade som skjer på jobb. Blant annet har arbeidsgiver en lovpålagt plikt til å forsikre sine ansatte. Hvis arbeidsgiver ikke har tegnet slik forsikring, kan arbeidstaker søke erstatning hos Yrkesskadeforsikringsforeningen. Foreningen krever så regress fra arbeidsgiver.
En pasientskade er en personskade som er påført under behandling i helsevesenet, som ikke er selve grunnlidelsen som er årsaken til behandlingen. Eksempler på pasientskader er fødselsskader, hjerneslag, nerveskade, skade påført under tannlegebehandling, og lignende. Alle former for skader omfattes, dersom skaden skyldes svikt ved den medisinske behandlingen.
Norsk Pasientskadeerstatning behandler erstatningssaken, på vegne av behandlingsinstitusjonen. For å være kvalifisert for erstatning må det ha skjedd en behandlingssvikt og man må være påført et økonomisk tap over 10.000 kroner.
En personskade påført som følge av en straffbar handling, gir krav på erstatning. Det må være tale om en handling som krenket “livet, helsen eller friheten”. Dette er, for eksempel, ran, vold, trusler, seksuelle overgrep, og lignende. Både fysiske og psykiske personskader omfattes.
I tillegg til erstatning for økonomisk tap, kan man ha krav på oppreisning. I tillegg til å søke erstatning fra gjerningsmannen, kan man søke erstatning fra Kontoret for voldsoffererstatning.
Produktansvar er et slags produsentansvar, som kommer til anvendelse i de tilfeller der et produkt ikke fyller de sikkerhetskrav som tilsvarende produkter kan forventes å ha, og dette har forårsaket en personskade.
Dersom man påføres en personskade hjemme, eller ellers på fritiden, som følge av en ulykke, har man bare krav på full erstatning dersom man selv, eller arbeidsgiver, har tegnet særskilt forsikring.
Slik forsikring, kalt ulykkesforsikring, kan tegnes hos de fleste private forsikringsselskap. Man kan forsikre seg for alt mellom 100.000 kroner og flere millioner. Prisen på forsikringen beregnes ut fra din alder og allmenntilstand, og beløpet man forsikres for. Forsikringssummen utbetales ut i fra hvor varig invalid man er blitt etter ulykken. Man kan som regel ikke få forsikringsutbetaling for skader som ikke har ført til varige plager.
Dette kan for eksempel være dersom man faller ned fra taket og påføres en varig ryggprolaps, eller ved en skade på hørsel eller syn.
Dersom man påføres en personskade på reise, kan reiseforsikringen dekke dette. Det vil lønne seg å lese forsikringsvilkårene for å klargjøre hva reiseforsikringen dekker.
Dersom man påføres en skade, men ikke har krav på erstatning, kan man likevel alltid ha krav på ytelser fra trygden. Folketrygden er et sosialt stønadssystem, som skal gi økonomisk trygghet for alle, uansett inntekt og lignende. Det er dette vi kjenner som NAV.
Dersom man påføres en personskade, enten som følge av andres uforsiktighet eller på grunn av egen uforsiktighet eller ulykke hvis man har forsikring, vil man kunne ha krav på erstatning. Erstatningen skal dekke det fulle økonomiske tapet man er påført som følge av personskaden.
Postene man kan få erstattet er påført og fremtidig inntektstap, påførte og fremtidige utgifter, samt ménerstatning. I enkelte tilfeller kan man også få oppreisning. Utgiftene man kan få erstattet er alle utgifter man ikke hadde hatt hvis man ikke hadde blitt påført personskaden. Dette vil, for eksempel, være utgifter i forbindelse med legebesøk, ødelagte klær, transportkostnader og lignende.
Ménerstatning er en erstatning for en varig medisinsk skade. Man må ha blitt minst 15 % medisinsk invalid, med en forventet varighet på mer enn ti år, for å kvalifisere til slik erstatning. Utmålingen føler et fastsatt skjema, uten rom for skjønn.
I enkelte tilfeller vil man også ha krav på oppreisning. Dette er en slags kompensasjon for ulempen man er påført; en erstatning for “tort og svie”.
Erstatningen for personskade beror på en individuell beregning, som baserer seg på det økonomiske tapet man er påført. Det vil derfor være vanskelig å si hvor mye man kan få erstattet ved en personskade, uten å se på den spesifikke saken.
For å ha krav på erstatning, må tre grunnvilkår være oppfylt. Man må være påført et økonomisk tap, det må foreligge et ansvarsgrunnlag, og det må være årsakssammenheng mellom skaden og det økonomiske tapet.
Dersom en personskade skal gi rett på erstatning, må skaden være innenfor det skadevolder kunne regne med da handlingen ble utført.
For nakkeslengskader, formulerte Høyesterett (i Rt. 1999 s. 1565) kravet til årsakssammenheng slik:
Selv om kravet til årsakssammenheng ikke vil tolkes nøyaktig slik i alle tilfeller med personskader, vil dette gi en slags pekepinn på hva som forventes.
Alle kan bli erstatningsansvarlig dersom de påfører et annet menneske en personskade, enten det er gjort med skyld eller uaktsomhet (uforsiktighet). Dersom man, for eksempel, utøver blind vold, kan man bli erstatningsrettslig ansvarlig, selv om Kontoret for voldsoffererstatning i noen av tilfellene tar seg av erstatningen.
I de aller fleste saker har likevel forsikringsselskapene og staten påtatt seg en del av ansvaret. Ved pasientskadeerstatning er det, som nevnt, Norsk pasientskadeerstatning som tar seg av erstatningen. Den enkelte lege eller behandler trenger derfor ikke bekymre seg for å bli erstatningsrettslig ansvarlig dersom ting ikke går som det skal. På samme måte vil det ved en trafikkskade være forsikringsselskapet som er ansvarlig for å utbetale erstatningen.
Dersom man er påført en personskade og lurer på hvilke krav man har, bør man kontakte en advokat. I forbindelse med personskader kan det oppstå flere komplekse spørsmål; hva har man krav på? Hvilke meldefrister gjelder? Foreligger det egentlig årsakssammenheng? Hvordan fungerer erstatningsutmålingen? Alt dette kan en advokat bistå med.
Når man møter i retten i forbindelse med krav på erstatning etter en personskade, er det forsikringsselskapet som er motparten. Forsikringsselskapet vil alltid prøve og få erstatningen så lavt ned som mulig, for å ikke måtte betale ut mer enn overhodet nødvendig. Det er vanskelig å vite hva de mener og tenker før en rettssak, og det er derfor viktig å ha en advokat som er beredt på ulike scenarioer.
Når det er tale om en personskade er det flere spesielle hensyn man må ta ved utmålingen. Dette gjør at enkelte advokater, i tillegg til å ha spesialisert seg på erstatningsrett, har spesialisert seg på personskade.
Hvis man blir tilkjent erstatning, vil man også ofte ha krav på å få dekket rimelige og nødvendige utgifter til advokatbistand. I tillegg har man ofte rettshjelpsforsikring innbakt i sine forsikringer, det kan du lese mer om her. Dersom man er under visse inntekts- og formuesgrenser vil man også kunne ha krav på fri rettshjelp.
Ved vold i nære relasjoner, eller ellers, har man også et ubetinget krav på bistandsadvokat. Da dekkes kostnadene til advokat av det offentlige, og advokaten tar seg av alt arbeidet og dokumentasjon, samt ivaretar interessene til offeret.
Å finne den rette advokaten til rett pris kan være en utfordring, men med Advokatsmart.no kan du enkelt og raskt sammenligne tilbud fra ulike advokater i ditt område og velge den beste advokaten til den beste prisen.
Advokatsmart er en nettbasert gratistjeneste som gjør det enkelt for deg å få tilbud fra ulike advokater i ditt område. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut noen få opplysninger om deg selv og hva slags juridisk problem du trenger hjelp til, og deretter vil Advokatsmart.no sende forespørselen din til ulike advokater som spesialiserer seg på ditt juridiske problem.
En av de største fordelene med å bruke Advokatsmart.no er at du kan få tilbud fra flere advokater, noe som gir deg muligheten til å sammenligne priser og juridiske løsninger før du tar en endelig beslutning. Dette gir deg en større grad av trygghet og sikrer at du velger den advokaten som passer best for dine behov og din økonomi.
I tillegg til å hjelpe deg med å finne den beste advokaten for deg, kan Advokatsmart.no også hjelpe deg med å finne advokater som spesialiserer seg på spesifikke juridiske områder, som for eksempel eiendomsrett eller arverett. Dette gjør det lettere for deg å finne den rette advokaten for spesifikke behov.
Så hvis du vil spare tid og penger, samtidig som du får den beste juridiske hjelpen, er Advokatsmart.no det rette stedet for deg. Prøv tjenesten i dag og opplev hvor enkelt det kan være å finne den beste advokaten til den beste prisen. Kom i gang her.
Hvorfor bruke Advokatsmart?
- Hver måned hjelper vi tusenvis med å finne advokat
- Vi har samlet de beste og billigste advokatene på ett sted
- Du unngår å velge en dyr og dårlig advokat
- Vi gjør det enkelt å finne en advokat med gode priser
- Tjenesten er 100% gratis og uforpliktende
Trenger du en advokat? Få gratis og uforpliktende tilbud fra flere advokater her.
Få tilbud om hjelp fra flere advokater nær deg, helt gratis og uforpliktende.
Gjør et smart juridisk valg