Vil du vite mer om kontraktsbrudd? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva et kontraktsbrudd er, når et kontraktsbrudd er vesentlig, erstatning for kontraktsbrudd, misligholdsbeføyelser, forventet mislighold, og mye mer. Les våre beste råd om kontraktsbrudd og unngå de vanligste feilene.
Det finnes ingen legaldefinisjon av “kontraktsbrudd”, men et kontraktsbrudd er, som ordet tilsier, brudd på en kontrakt. En av kontraktspartene oppfyller ikke sin del av avtalen, enten helt eller delvis. Kontraktsbrudd brukes også som en fellesbetegnelse på alle måter en kontraktspart kan unnlate å oppfylle sine forpliktelser.
Ethvert avvik fra korrekt oppfyllelse av kontrakten vil utgjøre et kontraktsbrudd. Kontraktsbrudd kalles også avtalebrudd eller mislighold. Det kan foreligge kontraktsbrudd i alle kontrakter, alt fra avtalerett til kjøpsrett til arbeidsrett. I sistnevnte tilfelle vil det være tale om brudd på arbeidsavtalen, og konsekvensene vil være annerledes enn brudd på en kjøpekontrakt. I denne artikkelen vil fokuset derfor være på kjøpsrett.
Det skilles hovedsakelig mellom tre typer kontraktsbrudd: mangel, rettsmangel og forsinkelse. En mangel er ethvert konstatert avvik mellom det leverte og det avtalte. En rettsmangel betyr at man disponerer over en ting eller en rettighet i større grad enn man egentlig har rett til. En forsinkelse innebærer at kontraktsobjektet ikke leveres til avtalt tid.
Dersom det foreligger et kontraktsbrudd, kan man gjøre gjeldende en eller flere misligholdsbeføyelser.
Kontraktsrett er et rettsområde som består av mange forskjellige rettskilder. Når man skal klargjøre om det foreligger et kontraktsbrudd eller ikke, er det avtalen som er den viktigste rettskilden. Det er avtalen som må tolkes og dens innhold som må klargjøres.
I tillegg finnes det mye bakgrunnsrett. Denne bakgrunnsretten kommer til anvendelse når partene ikke har avtalt noe spesifikt, eller ikke diskutert en problemstilling, og kan bidra til å “utfylle” avtalen. Bakgrunnsrett har mindre betydning ved kontrakter mellom selskap.
Det finnes flere lover som kommer til anvendelse ved et potensielt kontraktsbrudd, blant annet avtaleloven fra 1918, kjøpsloven fra 1988, forbrukerkjøpsloven fra 2002, finansavtaleloven fra 1999, forsikringsavtaleloven fra 1989, arbeidsmiljøloven fra 2005 og husleieloven fra 1999.
I tillegg finnes det mange alminnelige obligasjonsrettslige prinsipp. Heving er et eksempel på et slikt prinsipp, som senere har blitt lovfestet.
Utgangspunktet er at det finnes tre typer kontraktsbrudd: mangel, forsinkelse og rettsmangel. Disse ble kommentert tidligere i artikkelen. Det kan være tale om manglende eller forsinket levering eller betaling, mangler ved en tjeneste eller en vare, eller manglende medvirkning. Mangler kan du lese mer om i denne artikkelen.
I tillegg kan det være tale om et forventet kontraktsbrudd. Dette vil gjennomgås nærmere litt senere i artikkelen.
Det finnes mange typer kontrakter, og i utgangspunktet kan man inngå kontrakt om hva som helst. Eksempler på kontrakter vil være kjøp og salg av varer eller tjenester, utviklingsavtaler, leieavtaler, aksjonæravtaler, garantiavtaler, avtaler om bruk av immaterielle rettigheter, musikkavtaler, avtaler om advokattjenester, avtaler om megleroppdrag, lisensavtaler, og så videre.
Hovedregelen i norsk kontraktsrett er at avtaler skal holdes, slik de er inngått. Dette kalles “pacta sunt servanda”.
For å fastslå når det foreligger et kontraktsbrudd, må man se på og tolke kontrakten. Hva var partenes forpliktelser? Er disse overholdt? I de tilfellene der noe ikke er diskutert av partene eller avtalt i en kontrakt, må man se på fravikelig og ufravikelig lovgivning og bakgrunnsrett. Disse rettskildene skal “tette hullene” som oppstår.
Dersom det foreligger et kontraktsbrudd, har man rett til misligholdsbeføyelser. Det finnes mange forskjellige typer:
Ved enkelte kontraktsbrudd kan flere misligholdsbeføyelser kombineres. Det er imidlertid ikke slik at kjøper kan få dekket sitt økonomiske tap ved prisavslag, utbedring og erstatning. Erstatningen skal bare dekke det tapet man ikke har fått dekket på annet vis.
For at man skal kunne heve en kontrakt, må det foreligge vesentlig kontraktsbrudd/mislighold. Om kontraktsbruddet er vesentlig, beror på en konkret helhetsvurdering hvor man må veie partenes interesse og opptreden i kontraktsforholdet, opp mot avviket og konsekvensen av å heve for partene. Rt. 1998 s. 1510 er en høyesterettsdom hvor dette gjennomgås nøye.
Det må være tale om kvalifiserte mangler eller forsinkelser. Momenter i vurderingen er:
Forventet mislighold - også kalt antesipert mislighold - betyr at en av partene mangler evnen til å oppfylle avtalen. Dette kan for eksempel være tilfeller der selger vet at kjøper ikke har penger, og kjøper mangler således evnen til å oppfylle.
Ved forventet mislighold kan selger holde ytelsen tilbake, så lenge det er nødvendig, men ikke etter at kjøper har stilt sikkerhet. Dersom kjøper garanterer betaling, kan ikke selger lenger holde tilbake sin ytelse. Selgeren må skriftlig varsle kjøperen dersom vedkommende mener det foreligger et forventet mislighold, og vil holde sin ytelse tilbake.
Prinsippene ved forventet mislighold gjelder også dersom det er klart at selger ikke vil oppfylle.
For å ha krav på erstatning må det foreligge et kontraktsbrudd; altså, en mangelfull eller forsinket ytelse.
I tillegg må alle de alminnelige erstatningsrettslige vilkårene være oppfylt. Dette er kumulative vilkår, som betyr at alle må være oppfylt for å ha krav på erstatning. Dette innebærer for det første at det må foreligge et økonomisk tap, som man skal få full dekning for. For det andre må det foreligge ansvarsgrunnlag. Det kan være subjektivt ansvar, objektivt ansvar eller kontrollansvar. Subjektivt ansvar er et annet navn for culpaansvar, som betyr skyld.
Kontrollansvar er et tilnærmet objektivt ansvar, og dersom fire vilkår er oppfylt, kan man bli fri for ansvar. Dette ansvaret er, blant annet, lovfestet i kjl. § 27 første ledd andre punktum. De fire vilkårene som må være oppfylt er:
Objektivt ansvar er ansvar uavhengig av skyld.
I tillegg må det, for det tredje, foreligge adekvat årsakssammenheng. Det betyr at det økonomiske tapet må inntreffe på grunn av kontraktsbruddet, og tapet er ikke for fjernt.
Det er flere tilfeller hvor det kan være lurt å kontakte en advokat. For å forebygge kontraktsbrudd, kan det være lurt å kontakte en advokat allerede ved kontraktsinngåelsen. En advokat vil kunne bistå både med å skrive kontrakten, og under kontraktsforhandlingene.
Dersom det foreligger det man mistenker er et kontraktsbrudd, vil det være lurt å kontakte en advokat for å få hjelp med å tolke kontrakten. Foreligger det egentlig et brudd på avtalen? Hva går bruddet ut på og hvilke misligholdsbeføyelser kan man gjøre gjeldende? Dette er spørsmål en advokat kan bistå med å svare på. I tillegg vil en advokat kunne bistå med å rette kravet mot motparten, og å fremme et velbegrunnet, nøye dokumentert krav.
Ved et potensielt kontraktsbrudd er tid viktig. Et krav må rettes i god tid, og det er derfor lurt å kontakte advokat tidlig. I mange tilfeller vil man ha krav på fri rettshjelp i sin innboforsikring, slik at en viss andel av advokatutgiftene vil dekkes av forsikringsselskapet.
Å finne den rette advokaten til rett pris kan være en utfordring, men med Advokatsmart.no kan du enkelt og raskt sammenligne tilbud fra ulike advokater i ditt område og velge den beste advokaten til den beste prisen.
Advokatsmart er en nettbasert gratistjeneste som gjør det enkelt for deg å få tilbud fra ulike advokater i ditt område. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut noen få opplysninger om deg selv og hva slags juridisk problem du trenger hjelp til, og deretter vil Advokatsmart.no sende forespørselen din til ulike advokater som spesialiserer seg på ditt juridiske problem.
En av de største fordelene med å bruke Advokatsmart.no er at du kan få tilbud fra flere advokater, noe som gir deg muligheten til å sammenligne priser og juridiske løsninger før du tar en endelig beslutning. Dette gir deg en større grad av trygghet og sikrer at du velger den advokaten som passer best for dine behov og din økonomi.
I tillegg til å hjelpe deg med å finne den beste advokaten for deg, kan Advokatsmart.no også hjelpe deg med å finne advokater som spesialiserer seg på spesifikke juridiske områder, som for eksempel eiendomsrett eller arverett. Dette gjør det lettere for deg å finne den rette advokaten for spesifikke behov.
Så hvis du vil spare tid og penger, samtidig som du får den beste juridiske hjelpen, er Advokatsmart.no det rette stedet for deg. Prøv tjenesten i dag og opplev hvor enkelt det kan være å finne den beste advokaten til den beste prisen. Kom i gang her.
Hvorfor bruke Advokatsmart?
- Hver måned hjelper vi tusenvis med å finne advokat
- Vi har samlet de beste og billigste advokatene på ett sted
- Du unngår å velge en dyr og dårlig advokat
- Vi gjør det enkelt å finne en advokat med gode priser
- Tjenesten er 100% gratis og uforpliktende
Trenger du en advokat? Få gratis og uforpliktende tilbud fra flere advokater her.
Få tilbud om hjelp fra flere advokater nær deg, helt gratis og uforpliktende.
Gjør et smart juridisk valg