Oppdatert skilsmissestatistikk for Skandinavia i 2022, som blant annet ser på hvilke skilsmisselover som gjelder i de ulike landene, fra Norge til Island, og hvilke nasjonaliteter som er mest interessert i skilsmisse.
Det er like fryktet som det er stigmatisert: ordet “skilsmisse” er for de fleste uløselig forbundet med noe negativt. For mange innebærer det et tap, mens for andre kan det også innebære en følelse av frihet og lettelse. Det er et ømtålig tema, som det finnes utallige, ofte motstridende meninger om; spesielt med tanke på den religiøse konteksten. Vi ville finne ut mer om hva skandinaver mener om skilsmisse, og har derfor intervjuet et utvalg på 250 personer i Norge om hvordan de ser på skilsmisser i 2022.
Det fremgår av våre data at:
Vi ba til sammen 250 voksne nordmenn om å besvare en kort spørreundersøkelse rundt sine syn på skilsmisse ved hjelp av Google Surveys. De som besvarte undersøkelsen, måtte også oppgi enkelte personlige opplysninger, deriblant kjønn og alder, slik at vi lettere skulle kunne analysere hvordan resultatene fordelte seg blant befolkningen.
Spørsmål: Hvilket av utsagnene nedenfor reflekterer i størst grad dine personlige følelser når det gjelder skilsmisse?
Vi ga også de som ble spurt, muligheten til å formulere mer utfyllende svar på dette spørsmålet.
I 1909 ble det innført en mer liberal skilsmisselovgivning i Norge som tillot no-fault-skilsmisser. Dette er noe som fortsatt praktiseres i Norge, og det innebærer at ingen av partene som søker om skilsmisse, må tilkjennes skyld for at den skal kunne innvilges (eller overhodet søkes om). Dette i motsetning til flere andre land, derunder Storbritannia, der man opererer med et system for fordeling av skyld som, i de fleste saker, tillegger den ene parten et eksplisitt ansvar for at ekteskapet skal oppløses. Og ikke minst: ansvaret for at det gikk i stykker.
No-fault-skilsmisse legger til rette for at det kan søkes om endelig skilsmisse hvis ektefellene har vært offisielt separert i ett år. Norge har altså praktisert no-fault-skilsmisselovgivning i over hundre år. Men i hvilken grad gjenspeiles slike historiske skilsmissefakta i nordmenns syn på skilsmisser i år 2022? Vi kom frem til følgende:
Historisk sett har kjønn alltid vært en medvirkende faktor i skilsmissesaker, samme hvor man befinner seg i verden, når det gjelder beslutninger om fordeling av verdier så vel som fordeling av barn. I denne undersøkelsen ser vi på om respondentenes kjønn fortsatt spiller en rolle når det gjelder oppfatninger av skilsmisser i Norge i 2022. Vi ba de som ble spurt, om å oppgi kjønn, for å sikre en demografisk fordeling av svarene, og vi kom frem til følgende:
Hvor stor interesse viser folk i de skandinaviske landene for å skille seg? For å finne svar på dette spørsmålet så vi på søketallene for flere ulike nøkkelord og -setninger fra hele Skandinavia ved hjelp av Keyword Finder. Vi oversatte samtlige fraser til de lokale språkene for å sikre så nøyaktige resultater som mulig. De gangene søkeordene på lokalspråket hadde lavere søketall enn de engelske originalversjonene, brukte vi resultatene for de tilsvarende søkeordene på engelsk, siden dette ga oss et mer nøyaktig bilde av søkevolumene i de aktuelle tilfellene. Vi har ingen tilgjengelige søkeresultater å gjengi for Færøyene eller Åland.
Her er det viktig å påpeke at de som faktisk er ute etter å skille seg, oftest ikke søker etter “skilsmisse”; de søker gjerne etter ting som “skilsmisseadvokat”, “hvordan skille seg”, og “hvor mye koster det å skille seg”. For å få et enda tydeligere inntrykk av hvor mange i Skandinavia som undersøker mulighetene for å skille seg, har vi analysert søkeresultater for følgende fraser i Keyword Finder:
Alle de skandinaviske landene praktiserer svært liberal skilsmisselovgivning, med no-fault-skilsmisser og tilbud om støtteordninger for å hjelpe de involverte gjennom en krevende og potensielt sett svært stressende prosess. Men til tross for de mange likhetstrekkene, finnes det noen forskjeller mellom skilsmisselovene i de ulike skandinaviske landene? For å finne ut av dette har vi sett nærmere på skilsmisselovgivningen i hvert enkelt land:
Interessert i å vite mer? Her er noen flere fakta om skilsmisser i Skandinavia:
Vi håper at denne oversikten har bidratt til å gi deg en bedre forståelse av de siste skilsmissetallene for Skandinavia. Hvis du vil vite mer om skilsmisser og familierett, kan du ta en titt på familiesakene på Advokatsmart.
**
The images used in this article was created for use under the Creative Commons Attribution Licence, meaning you may use them for free, but we do ask that you credit us with ownership of the image by including a link back to us at www.advokatsmart.no.
Gjør et smart juridisk valg