Vurderer dere å flytte sammen, eller har dere nettopp gjort det og lurer på hvordan dere skal få det til å funke? Få oversikt over økonomien og inngå en samboerkontrakt for å sikre et ryddig og harmonisk samboerskap!
God kommunikasjon er nøkkelen til alle gode forhold, og dette er, om mulig, enda viktigere å huske på i et samboerskap. Sørg derfor for å legge et stødig grunnlag for god kommunikasjon helt fra starten av - vær tydelig med hverandre om deres forventninger. Si ifra om problemer løpende før de får utarte seg til noe større i det stille, om det så skulle gjelde oppvasken eller noe mer alvorlig.
En god måte å teste kommunikasjonen deres på er å diskutere eierandeler og økonomi før dere innleder samboerskapet. Eier begge like mye av leiligheten, eller skal dere fordele eiendeler etter inntekt eller egenkapital? Skal dere bidra likt til lån, faste utgifter, innkjøp av møbler og mer, eller skal dere fordele ansvarsområder? Alt dette burde dere tenke godt gjennom før dere flytter sammen, og ha god oversikt over gjennom hele samboerskapet. Det vil forebygge urettferdig fordeling av utgifter og hindre konflikter.
Etter at dere har fått full oversikt over det økonomiske, burde detaljene skrives inn i en samboerkontrakt. Dette kan være gunstig også for venner eller familiemedlemmer som velger å flytte sammen. Det finnes en rekke gode maler for slike på nettet. Generelt sett burde en samboerkontrakt inneholde en oversikt over følgende, samt være signert av begge parter:
Fordeling ved brudd kan være ubehagelig å diskutere og føre i pennen, men en ryddig oversikt over dette vil gjøre et fremtidig brudd enklere og mindre smertefullt.
Samboere har ikke samme rettigheter etter loven som ektefeller, og vil i mange tilfeller ikke arve av hverandre. Husstandsfellesskapsloven gir samboere enkelte rettigheter knyttet til felles bolig og innbo, men mange er ikke klar over at dette forutsetter enten felles barn og/eller at man har hatt samme folkeregistrerte adresse i minst to år. Dersom du ønsker å sikre at din samboer skal arve av deg dersom du skulle falle bort, må dette spesifiseres i et testament. Dere kan også undertegne et gjensidig testament der dere avtaler å arve etter hverandre.
Gjør et smart juridisk valg